Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Διαμαρτυρία γονέων για το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων στο Αιγάλεω | Παράθυρο σχολείου έπεσε πάνω σε μητέρα και το παιδί της!



Τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στις κτιριακές υποδομές πολλών σχολείων της χώρας, αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά, με αφορμή ένα σοβαρότατο περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε σχολείο στο Δήμο του Αιγάλεω.
Συγκεκριμένα, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω αποκολλήθηκε ένα παράθυρο (υαλοπέτασμα) από το δεύτερο όροφο και έπεσε στο κεφάλι μητέρας, που πήγαινε στο σχολείο τα παιδιά της, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της ίδιας και του ενός παιδιού.
Στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα φιλοξενούνται και μαθητές ορισμένων τάξεων του 17ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο έχει πληγεί από το σεισμό και ακόμα δεν έχει γίνει καμιά επισκευή του κτιρίου.
Μετά το τραγικό συμβάν, γονείς του 17ου Δημοτικού Αιγάλεω, μαζί με γονείς του 15ου, 22ου και 28ου Νηπιαγωγείου, βρέθηκαν έξω από το σχολείο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, καθώς και για να διαμαρτυρηθούν στο δήμαρχο Αιγάλεω Γ. Γκίκα για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις αναφορικά με την επισκευή των κτιρίων των σεισμόπληκτων σχολείων. Η συγκεκριμένη παράσταση διαμαρτυρίας, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Δημαρχείο Αιγάλεω, οργανώθηκε για να καταθέσουν οι γονείς τις ανησυχίες τους για την κατάσταση των σχολικών μονάδων.
Τα κτίρια των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων πλήγηκαν από το σεισμό του Ιούλη 2019 και σχεδόν ένα χρόνο όχι μόνο δεν έχει γίνει καμιά επισκευή, αλλά  μαθητές - γονείς - εκπαιδευτικοί γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε υπουργείο - ΚΤΥΠ - Δήμο Αιγάλεω για το πότε θα εξασφαλιστεί ασφαλής σχολική στέγη για τα παιδιά.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τη Βιβή Δάγκα, που δήλωσε:
«Εκφράζουμε την ειλικρινή μας συμπαράσταση στη μητέρα με το παιδί της που τραυματίστηκαν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.
Σήμερα εκφράστηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι με ευθύνη κυβέρνησης και διοίκησης στο Δήμο Αιγάλεω, δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Εκτός και αν μας πουν για άλλη μία φορά ότι η κατάρρευση παραθύρων στα σχολεία είναι και αυτό "ατομική ευθύνη των γονιών και των μαθητών"!
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που συζητήθηκε η κατάσταση των σχολικών μονάδων, μετά  από τις επίμονες Ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", η ίδια η δημοτική αρχή παραδέχτηκε τις τεράστιες ελλείψεις σε σχολικές υποδομές και καθαριότητα, δηλώνοντας κυνικά ότι  "εμείς απλά πήραμε εντολή να ανοίξουμε από Δευτέρα τα σχολεία και να τα λειτουργήσουμε και αυτό θα κάνουμε"!
Εμείς απαντάμε ότι δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες των παιδιών μας! Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης για πλήρη και ισότιμη μόρφωση σε όλα τα παιδιά. Απαιτούμε να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι γονείς του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω καλούν όλους τους γονείς σε νέα κινητοποίηση στο χώρο του σχολείου, το πρωί της Τρίτης 2 Ιούνη στις 8.30 π.μ.