Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ: Επικίνδυνη η πολιτική κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας

Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω στις 11/6/2020 για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων και ιδιαίτερα για τα σεισμόπληκτα σχολεία, που έγινε “κεκλεισμένων των θυρών”...για τους γονείς και τους μικρούς μαθητές που έκαναν κινητοποίηση εκείνη την ώρα έξω από το Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω για άλλη μια φορά ανακύκλωσε την ίδια ενημέρωση...

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Αιγάλεω κατέθεσαν στη συζήτηση το υπόμνημα γονιών του 5ου Δημοτικού, σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα:

«Η Διοίκηση του Δήμου, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ θυμούνται τα περιοριστικά μέτρα για τον COVID 19, όταν είναι να “κλείσουν την πόρτα”... σε γονείς και εκπαιδευτικούς,  που θέλουν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί αγωνιούν για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών στις σχολικές υποδομές του Δήμου' γιατί θέλουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο χωρίς να φοβούνται αν θα ξανασυμβεί κάποιο τραγικό ατύχημα, όπως ήταν ο τραυματισμός της μητέρας στο 5ο Δημοτικό.

Όμως, τα “ξεχνάτε” όταν με δική σας ευθύνη στοιβάζονται 60 νήπια του 22ου-15ου-28ου νηπιαγωγείου σε αίθουσες κλουβιά, όταν τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ....

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ζητάνε ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΚΤΙΡΙΑ για τη μόρφωση των παιδιών τους, ώστε να κατακτάνε τη γνώση, να κοινωνικοποιούνται και να χαίρονται το παιχνίδι με τους συμμαθητές τους σε σύγχρονους, ασφαλείς αύλειους χώρους και όχι σε αυλές-φυλακές, όπως στο κτίριο που στεγάζεται πλέον το 11ο Δημοτικό.

Τον 21ο αιώνα είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια:

Να υπάρχει ολοκληρωμένος έλεγχος και συντήρηση των σχολικών μονάδων, ΟΛΩΝ των σχολικών κτιρίων του Δήμου μας.

Να φτιαχτούν νέα ασφαλή σχολικά συγκροτήματα.

Να αποκατασταθούν οι ζημιές στα σεισμόπληκτα σχολεία και μέχρι να επισκευαστούν ή να ανακατασκευαστούν να νοικιαστούν κατάλληλοι χώροι με ευθύνη του Δήμου, εξασφαλίζοντας τη δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών αν χρειαστεί.»

Είναι απαράδεκτο στις σύγχρονες συνθήκες τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε ακόμα χειρότερα σχολικά κτίρια και αίθουσες από τα παιδιά που ζούσαν τη δεκαετία του ‘60. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ούτε ρεαλιστική, ούτε “προσωρινή” λύση είναι να στοιβαχτούν τα παιδιά του 17ου Δημοτικού και κάποια τμήματα των νηπιαγωγείων σε 5 κοντέινερ, όπως κατέληξε ο Δήμαρχος με το ΔΣ του συλλόγου γονέων του 17ου Δημοτικού. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να απορρίψουν τα παζάρια της Διοίκησης του Δήμου Αιγάλεω που τους καλεί να διαλέξουν αν τα παιδιά τους θα κάνουν μάθημα "σε κοντέινερ ή στα σημερινά απαράδεκτα σχολικά κτίρια”. “Είναι σαν να σας καλούν να διαλέξετε αν θα έχει το σχολείο φιλόλογο ή μαθηματικό”, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

“Μόνη λύση για τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του Αιγάλεω είναι η σταθερή γενναία κρατική χρηματοδότηση για την εκπαίδευση, για τη σχολική στέγη”, όχι η έκτακτη χρηματοδότηση με ευκαιριακά προγράμματα τύπου “Φιλόδημος-Ι, ΙΙ” κλπ.

Εξάλλου, οι απαντήσεις που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υποδομών, ο Δήμαρχος Αιγάλεω στις ερωτήσεις για τα σεισμόπληκτα σχολεία είναι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ αλλά και ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο προϋπολογισμός του Δήμου και η αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση καθορίζουν τί σχολεία θα έχουμε. "Ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτουμε, αποφασίζουμε τι σχολεία μπορούμε να φτιάξουμε και τι θα αντέχει το κάθε σχολείο στον επόμενο σεισμό" (!). Από τη χρηματοδότηση δηλαδή εξαρτάται αν θα έχουμε σχολεία 30ετίας και 20ετίας, όπως είναι η μεγάλη πλειοψηφία των σχολικών μονάδων στο Αιγάλεω, ή αν θα έχουμε σύγχρονα σχολεία που να αντέχουν στο μέλλον. Όπως επισημάνθηκε, από το σύνολο των 65 σχολικών μονάδων, 1-2 είναι μάλιστα χτισμένα τη δεκαετία του 1950, ενώ μόλις 1 σχολείο είναι χτισμένο την τελευταία δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα της συντήρησης και επισκευής των σχολικών μονάδων δεν ιεραρχείται στη χρηματοδότηση ενώ από το 2010 και μετά η υποχρηματοδότηση είναι ακόμα πιο έντονη.

Όμως, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που έκαναν ερωτήσεις στη Βουλή για τα σεισμόπληκτα σχολεία του Αιγάλεω, είχαν ψηφίσει το 2019 τον κρατικό προϋπολογισμό με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περιλάμβανε ΜΟΝΟ 183.750 ευρώ κρατικές δαπάνες (ΚΑΠ) για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων του Αιγάλεω.

Είναι προκλητική, όμως, και η δήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι είχε εξασφαλιστεί με το πρόγραμμα Φιλόδημος-ΙΙ 304.600 ευρώ το 2019 για ορισμένα ΜΟΝΟ σχολεία του Αιγάλεω, που δεν φτάνουν ούτε για αστείο να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Όταν είναι να βάλει κάμερες στα σχολεία, η κυβέρνηση της ΝΔ μοιράζει κρατικά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, όταν όμως πρόκειται για τη συντήρηση και επισκευή των σχολείων "δεν υπάρχει μία"...

Εξάλλου, η κρατική δαπάνη για την επισκευή και τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, όπως και το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ-ΙΙ, που είναι λεφτά από τη φορολογία των εργαζομένων, του λαού, ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ 65 ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ, αλλά επιλεκτικά ορισμένα μόνο σχολεία. Ούτε περιλαμβάνουν ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ για τις σχολικές υποδομές και τις αναγκαίες εργασίες. Η αλήθεια είναι ότι εξασφαλίζουν μόνο ευκαιριακές χρηματοδοτήσεις για μερεμέτια και για “ενεργειακές αναβαθμίσεις” από μεγαλοεργολάβους.

Η υποκρισία περισσεύει και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω, λες και τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων του Δήμου έγιναν από...“παρθενογένεση”. Γιατί η υποχρηματοδότηση για τη συντήρηση και επισκευή των κτιριακών υποδομών των σχολείων και η υποστελέχωση στις υπηρεσίες του Δήμου (τεχνικά συνεργεία, σχολικές καθαρίστριες κλπ) έχει την υπογραφή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άλλωστε, ο προϋπολογισμός του Δήμου και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 (μελέτες και έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το 2020) ψηφίστηκαν όχι μόνο από τη Διοίκηση της ΝΔ (κ. Γκίκας), αλλά και από την προηγούμενη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ (Ανάπλαση-κ.Μπίρμπας), τον συνδυασμό του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ (κ. Σκλαβούνος), από τους “ανεξάρτητους” συνδυασμούς της κ. Μερκουράκη και του κ. Σάμιου. Και σε αυτόν τον προϋπολογισμό υπολόγισαν 147.000 ευρώ για εταιρία security για το Μπαρουτάδικο (!) και 0 ευρώ για έργα υποδομών στα σχολεία του Δήμου.

Οι ευθύνες διαχρονικά των δημοτικών αρχών στο Αιγάλεω αποκαλύπτονται και στο έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών, απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για τα σεισμόπληκτα σχολεία του Αιγάλεω: “Από την εμπειρία της ΚΤΥΠ Α.Ε., σχετικά με τους ελέγχους στα εκπαιδευτικά κτιριακά συγκροτήματα, .. η βασικότερη αιτία που οδηγεί σε απαξία το στατικό φορέα των κτιρίων... είναι η πλημμελής ή παντελής έλλειψη συντήρησης των κτηρίων...”.

Και πραγματικά πώς να συντηρηθούν τα 65 σχολικά κτίρια του Δήμου, όταν οι σιδεράδες των τεχνικών συνεργείων είναι ΜΟΛΙΣ 3, όταν η τεχνική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών; Με ποιες υποδομές και εργαλεία να καταφέρουν οι εργαζόμενοι του Δήμου να συντηρήσουν τις 65 σχολικές μονάδες; Πώς να προχωρήσουν οι αναγκαίες μελέτες για τη σχολική στέγη όταν δεν υπάρχει ούτε ένας Πολιτικός Μηχανικός στο Δήμο που να μπορεί να αναλάβει μελέτες και 4 άνθρωποι των τεχνικών υπηρεσιών καλούνται να ανταποκριθούν στο σύνολο των μελετών στο Δήμο, που φυσικά δεν αφορούν μόνο τα σχολεία; Στις παραπάνω ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, η δημοτική αρχή της ΝΔ το μόνο που βρήκε να ψελλίσει ήταν ότι “οι εργαζόμενοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κάνουν ότι μπορούν”, λες και είναι ευθύνη των εργαζομένων του Δήμου η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών.

Άλλωστε, ο Δήμαρχος κ. Γκίκας σε έγγραφό του αναφέρει ότι χρειάζονται 3,5 εκατομμύρια ευρώ για τη μελέτη και επισκευή των σεισμόπληκτων σχολείων, χωρίς να υπολογίζεται η ανακατασκευή του 1ου Γυμνασίου, ενώ από τις 28/1/2020 ενημερώνει για τις δήθεν προσωρινές λύσεις που δόθηκαν για τη μεταστέγαση των σχολικών μονάδων που πλήγηκαν από το σεισμό.

Αλλά τί σόι “προσωρινή λύση” είναι όταν χρειάζονται 2-3 χρόνια για να γίνει η μελέτη και στη συνέχεια οι αναγκαίες εργασίες για την επισκευή των σχολείων; Όπως ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο διαγωνισμός για την πρώτη μελέτη (διερευνητικές εργασίες) θα γίνει μέχρι τις 30/6/2020 και για τη δεύτερη μελέτη μέχρι τις 30/7/2020. Δηλαδή, η διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω καλεί τους γονείς να αποδεχτούν τις σημερινές “προσωρινές” λύσεις και να περιμένουν άλλους 7-8 μήνες για να γίνουν οι μελέτες και μετά ... όσο χρειαστεί για να γίνει διαγωνισμός και να προχωρήσουν οι επισκευές.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγάλεω ξεκαθάρισαν ότι οι ευθύνες της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ιδιαίτερα της σημερινής και της προηγούμενης διοίκησης, ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ. Ούτε δικαιολογείται η στάση αναμονής που εκφράστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το σεισμό από τα ΔΣ των σωματείων εκπαιδευτικών και της Ένωσης γονέων Αιγάλεω, επειδή ήταν υποτίθεται "νέα" η διοίκηση του Δήμου που αναλάμβανε. Η διοίκηση της ΝΔ δεν είναι καθόλου καινούρια (έχει δοκιμαστεί και ως δημοτική αρχή Καλογερόπουλου).

Η αιτία για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία του Αιγάλεω, σεισμόπληκτα και μη, δεν είναι ούτε κάποιο φυσικό φαινόμενο ούτε κάποιο "ανθρώπινο λάθος", όπως προκλητικά άφησε να εννοηθεί ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΑΠΛΑΣΗ-κ. Μπίρμπας) σχολιάζοντας την πτώση του υαλοπετάσματος στο 5ο δημοτικό. Το μόνο που βρήκε να ψελλίσει στην όλη συζήτηση η παράταξη της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ του κ. Μπίρμπα  ήταν "ένα συλλογικό συγνώμη" -δια στόματος της κας. Χριστόγλου- στη μητέρα που τραυματίστηκε από την πτώση του παράθυρου στο 5ο δημοτικό. Και ήταν πραγματικά προκλητική η προσπάθεια της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ να αποσείσει τις μεγάλες ευθύνες που έχει ως απερχόμενη Διοίκηση και να τις μοιράσει λίγο-πολύ σε όλους, λες και όλοι μαζί φταίμε για την λειψή συντήρηση και υποχρηματοδότηση των σχολείων, λες και όλοι μαζί παίρναμε τα προηγούμενα χρόνια είτε ως κυβέρνηση είτε ως δημοτική αρχή αποφάσεις που απαξίωναν τη σχολική στέγη.

Η πολιτική, που ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές του Αιγάλεω, η οποία απαξιώνει τη σχολική στέγη και αντιμετωπίζει ως "περιττό κόστος" τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και επισκευής των σχολικών μονάδων, είναι επικίνδυνη για τα μορφωτικά δικαιώματα, για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι στέκεται στο πλευρό των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών που δεν δέχονται να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε Υπουργείο- ΚΤΥΠ- Δήμο- Περιφέρεια, που δεν παζαρεύουν τις σύγχρονες ανάγκες τους στο όνομα των “βιώσιμων λύσεων”.

Είναι οι γονείς και εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν στις 4/6 στους δρόμους του Αιγάλεω κάνοντας πορεία μαζί με τα παιδιά τους προς το Δημαρχείο και συγκεντρώθηκαν ξανά στις 11/6 έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο' είναι αυτοί που ο Δήμαρχος προβοκατόρικα τους χαρακτήρισε σχεδόν ταραξίες, που "δημιούργησαν επεισόδια έξω από το Δημαρχείο, χρησιμοποιώντας τα παιδιά τους για να κάνουν πολιτική" (!).

Η Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω να στηρίξει τα αιτήματα των γονιών και να πάρει απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση που προγραμματίζουν στο Υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη 17/6, στις 11 το πρωί,  διεκδικώντας έκτακτη χρηματοδότηση για την επισκευή των σχολείων.

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω όπως και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν όμως ότι δεν άκουσαν... Έχουν συνηθίσει ως διοικήσεις στο Δήμο Αιγάλεω, προηγούμενες και σημερινή, να πηγαινοέρχονται “κεκλεισμένων των θυρών” στα Υπουργεία, στην ΚΤΥΠ και αλλού, ακόμα και να ασκούν υποκριτικά....“δριμεία κριτική” στους Υπουργούς, αλλά σε ένα πράγμα έχουν αλλεργία:

στη δύναμη των αγώνων των εργαζομένων, του λαού, για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην εργασία, στην υγεία, στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Γι’ αυτό τέτοια αφωνία στο συγκεκριμένο θέμα...

Οι γονείς μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας μπορούμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα με τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 17/6, βροντοφωνάζοντας

ΣΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ!